Orgels

Orgels

De KoepelKathedraal Haarlem is rijk bedeeld met maar liefst vier orgels waarvan het kabinet orgel uit 1800 de oudste is. De grootste en bekendste is ongetwijfeld het Willibrordus-orgel, dat orgelpijpen van maar liefst 9,20 meter heeft. Het transeptorgel is geplaatst in 1907 en tijdens de laatste restauratie zijn de Jugendstil beschilderingen die Cuypers al tijdens de bouw had uitgewerkt, eindelijk aangebracht.

 

Een magnifiek orgel met toekomst

Het Willibordusorgel dankt zijn naam aan de Sint Willibrorduskerk buiten de Veste in Amsterdam waarvoor het in 1923 door firma Adema gebouwd werd. Eind jaren zestig van de vorige eeuw werd duidelijk dat de Sint Willibrorduskerk zou worden gesloopt. Om te voorkomen dat het orgel verloren zou gaan is in 1969 de Stichting Willibrordusorgel in het leven geroepen. In 1971 heeft het orgel een nieuwe plaats gevonden in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem (ook wel de Nieuwe Bavo genoemd).

Lees hier meer over het Willibordusorgel

Zaterdagmiddagconcerten in de KoepelKathedraal

De 48ste serie Zaterdagmiddag­concerten op het monumentale Willibrordusorgel in de KoepelKathedraal hebben afgelopen juli – oktober plaatsgevonden. In 2022 zijn we weer terug met een nieuwe serie! 

Over de 48e serie Zaterdagmiddagconcerten
Het openingsconcert op 3 juli vond plaats in samenwerking met de Andriessen / De Klerk Stichting en werd gegeven door het vocaal ensemble EVA en Ton van Eck, titulair-organist van de St.-Bavokathedraal. Zij vertolkten een programma waarop onbekendere composities staan van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk.
Aan vijf van de in het totaal 14 concerten verleenden buitenlandse organisten hun medewerking, vandaar dat de organisatoren de toevoeging Internationale Orgelzomer konden handhaven.

Thema’s
Dit seizoen wordt er speciale aandacht besteed aan vijf Franse componisten en één Nederlandse componist:
– Camille Saint-Saëns // 100 jaar geleden overleden
– Hendrik Andriessen // 40 jaar geleden overleden
– Gaston Litaize & Jean Langlais // 30 jaar geleden overleden
– Marcel Dupré // 50 jaar geleden overleden
– Jeanne Demessieux // 100 jaar geleden geboren

Lees hier meer informatie over de Zaterdagmiddagconcerten in de zomer van 2022.

Op de hoogte blijven

Wil je het laatste nieuws over de KoepelKathedraal Haarlem niet missen? We houden je graag op de hoogte!