Orgels

Orgels

De KoepelKathedraal Haarlem is rijk bedeeld met maar liefst vier orgels waarvan het kabinet orgel uit 1800 de oudste is. De grootste en bekendste is ongetwijfeld het Willibrordus-orgel, dat orgelpijpen van maar liefst 9,20 meter heeft. Het transeptorgel is geplaatst in 1907 en tijdens de laatste restauratie zijn de Jugendstil beschilderingen die Cuypers al tijdens de bouw had uitgewerkt, eindelijk aangebracht.

 

Een magnifiek orgel met toekomst

Het Willibordusorgel dankt zijn naam aan de Sint Willibrorduskerk buiten de Veste in Amsterdam waarvoor het in 1923 door firma Adema gebouwd werd. Eind jaren zestig van de vorige eeuw werd duidelijk dat de Sint Willibrorduskerk zou worden gesloopt. Om te voorkomen dat het orgel verloren zou gaan is in 1969 de Stichting Willibrordusorgel in het leven geroepen. In 1971 heeft het orgel een nieuwe plaats gevonden in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem (ook wel de Nieuwe Bavo genoemd).

Zaterdagmiddagconcerten

De 47ste serie Zaterdagmiddagconcerten vindt plaats als sterk ingekorte reeks. In de serie van dit jaar zal bijzondere aandacht worden geschonken aan Louis Vierne en Charles Tournemire die beiden 150 jaar geleden werden geboren. Het Willibrordusorgel leent zich bijzonder voor de uitvoering van de werken van deze twee componisten. Met ingang van dit jaar zullen de Zaterdagmiddagconcerten een uur later aanvangen dan tot nu toe gebruikelijk, dus om 16 uur. Dit is in verband met de ruimere openingstijden van de kathedraal voor bezoek.

Reserveren

Ook zijn er door de overheid gestelde voorwaarden waaraan we als organisatoren moeten voldoen. De belangrijkste is dat u tevoren moet reserveren.

Data: alle zaterdagen t/m 26 september 2020
Tijd: 16.00 uur (kom niet meer dan 15 minuten voor aanvang naar de Kathedraal)
Online reserveren: €1,00
Donatie mogelijkheden: €5.00, €10.00, €15.00, €20.00 en €25.00

Donaties zijn, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Tickets reserveren

Op de hoogte blijven

Wil je het laatste nieuws over de KoepelKathedraal Haarlem niet missen? We houden je graag op de hoogte!