Orgels

Orgels

De KoepelKathedraal Haarlem is rijk bedeeld met maar liefst vier orgels waarvan het kabinet orgel uit 1800 de oudste is. De grootste en bekendste is ongetwijfeld het Willibrordus-orgel, dat orgelpijpen van maar liefst 9,20 meter heeft. Het transeptorgel is geplaatst in 1907 en tijdens de laatste restauratie zijn de Jugendstil beschilderingen die Cuypers al tijdens de bouw had uitgewerkt, eindelijk aangebracht.

 

Een magnifiek orgel met toekomst

Het Willibordusorgel dankt zijn naam aan de Sint Willibrorduskerk buiten de Veste in Amsterdam waarvoor het in 1923 door firma Adema gebouwd werd. Eind jaren zestig van de vorige eeuw werd duidelijk dat de Sint Willibrorduskerk zou worden gesloopt. Om te voorkomen dat het orgel verloren zou gaan is in 1969 de Stichting Willibrordusorgel in het leven geroepen. In 1971 heeft het orgel een nieuwe plaats gevonden in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem (ook wel de Nieuwe Bavo genoemd).

Zaterdagmiddagconcerten in de KoepelKathedraal vanaf 3 juli

Koop tickets
Vanaf 3 juli om 17 uur vindt de 48ste serie Zaterdagmiddag­concerten op het monumentale Willibrordusorgel plaats in de KoepelKathedraal.

Het openingsconcert op 3 juli vindt plaats in samenwerking met de Andriessen / De Klerk Stichting en wordt gegeven door het vocaal ensemble EVA en Ton van Eck, titulair-organist van de St.-Bavokathedraal. Zij vertolken een programma waarop onbekendere composities staan van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk.
Aan vijf van de in het totaal 14 concerten verlenen buitenlandse organisten hun medewerking, vandaar dat de organisatoren de toevoeging Internationale Orgelzomer hebben kunnen handhaven.

Thema’s
Dit seizoen wordt er speciale aandacht besteed aan vijf Franse componisten en één Nederlandse componist:
– Camille Saint-Saëns // 100 jaar geleden overleden
– Hendrik Andriessen // 40 jaar geleden overleden
– Gaston Litaize & Jean Langlais // 30 jaar geleden overleden
– Marcel Dupré // 50 jaar geleden overleden
– Jeanne Demessieux // 100 jaar geleden geboren

De reeks wekelijkse concerten met afwisselende programma’s wordt voortgezet t/m 2 oktober 2021.
Nadere gegevens zijn te vinden op www.willibrordusorgel.nl waar ook de flyer als pdf kan worden gedownload.

Tickets reserveren

In verband met de verruimde openingstijden voor bezoekers van de KoepelKathedraal is de aanvangstijd van de concerten gewijzigd, mede om de rust in het gebouw tijdens de concerten te kunnen garanderen; vanaf dit seizoen beginnen alle concerten een uur later dan vorig jaar, dus om 17 uur (behalve het concert op 24 juli dat om 16 uur aanvangt).

Na afloop wordt een (gulle) vrijwillige bijdrage gevraagd.

Tickets: €1,00
Met donatie opties: €0,00 – €5, €10, €15, €20 of €25
Transactiekosten per bestelling: €1,50

Noodzakelijke reservering
Evenals vorige jaar is het, vanwege overheidsvoorschrift, noodzakelijk dat de bezoekers vooraf reserveren want er zijn maximaal 100 plaatsen. Online reserveren (en doneren) kan hier:

Koop tickets

Tijden

Zaterdag: 17.00 uur – 18.00 uur
24 juli: 16.00 uur – 17.00 uur

Data:

3 juli
10 juli
17 juli
24 juli (16.00 uur)
31 juli
7 aug
14 aug
21 aug
28 aug
4 sep
11 sep
18 sep
25 sep
2 okt

Op de hoogte blijven

Wil je het laatste nieuws over de KoepelKathedraal Haarlem niet missen? We houden je graag op de hoogte!