Tentoonstelling

Geloof in Geluk

Een thematentoonstelling over de vraag ‘Wat is geluk?’.  Sinds mensenheugenis zoekt de mens naar geluk. Het gevoel kent vele vormen, ieder mens ervaart geluk op zijn eigen manier. Twintig vertellers reflecteren op het thema geluk. De bijdragen worden in de Geloof in Geluk-route door de kathedraal gepresenteerd.

Agenda

Lezing over het boek ‘Domweg Gelukkig’
10 februari 2022: 20.00 - 22.00 uur
Gemeentepredikant, theoloog en schrijver Willem Maarten Dekker

Willem Maarten Dekker schreef het boek Domweg Gelukkig. Een theologische en filosofische verkenning van het streven naar geluk (2021). Hij werd gevraagd door de uitgever Royal Jongbloed een boek te schrijven over het populaire levensthema geluk. Dit resulteerde in een essayachtige analyse op het onderwerp.

Tickets
Voordracht met muziek
3 maart 2022: 20.00 – 22.00 uur
Dichter en schrijver Emma van Hooff

Emma van Hooff schreef twee gedichten voor de tentoonstelling Geloof in Geluk en haar debuutalbum Placebomens verscheen in februari bij Uitgeverij Atlas Contact. Op deze avond zal Emma voordragen uit haar nieuwe album en interviewt zij redacteur Mariska Kleinhoonte van Os haar over haar poëzie. En alsof dat allemaal nog niet feestelijk genoeg is, zal deze voordracht afgewisseld worden met prachtige muziek. Deze ligt in de handen van de veelbelovende talenten Lotte Pierik en Korneel Defrancq, kortom het belooft een bijzondere avond te worden.

Tickets
Workshop Kerkfotografie
12 maart 2022: 09.30 – 15.30 uur
Fotograaf Diana Nieuwold

Fotograaf Diana Nieuwold geeft een workshop Kerkfotografie in de KoepelKathedraal. Na een introductie ga je aan de slag met de camera. Je leert over scherpstelling, belichting, diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Ook krijg je allerlei tips over het fotograferen van kerken. En natuurlijk wordt er geoefend in de KoepelKathedraal.

Tickets
Stilteconcert
19 maart 2022: 20.30 – 22.00 uur
Bert van Stam (orgel), Bas Duister, Ferdi Seelbach en Hans de Munnik (trompet)

Ooit wel eens heel gelukkig geweest toen je danste op keiharde muziek? In dit concert zoeken we het geluk in de stilte, even weg van alle rumoer. Dompel je onder in de stilte-muziek van componist Kees Wisse. Alleen maar zitten? Mag, maar hoeft niet. Luister terwijl je loopt onder de sterrenhemel van Simone de Groot, je tegen een pilaar zit geleund of je trekt je even terug bij het Laatste Avondmaal van Martijn Duifhuizen. Drie trompetten, het orgel en nieuw geschreven stilte-muziek voor 'Geloof in Geluk' nemen je mee op je zoektocht.

Tickets
Lezing ‘Maria in de kunst: haar grote geluk’
24 maart 2022: 20.00 - 22.00 uur
Kunsthistorica Désirée Krikhaar

De “Zeven Vreugden van Maria” hebben kunstenaars door de eeuwen heen geïnspireerd tot prachtige beelden en schilderingen, die bij de beschouwer een gevoel van geluk en blijdschap teweegbrachten en brengen. Kunsthistorica Désirée Krikhaar was als gastconservator betrokken bij de succesvolle tentoonstelling 'Maria' in Museum Catharijneconvent en schreef het boek 'Geen Dag zonder Maria'. In haar lezing gaat ze in op de geluksmomenten in het leven van Maria aan de hand van voorbeelden in de kunstgeschiedenis.

Tickets
Workshop Liturgisch bloemschikken: ‘Geluk in symboliek’
26 maart 2022: 13.00 - 16.30 uur
Bloemsierkunstenaar Peter van Asselt

In de workshop Geluk in symboliek ga je aan de slag met onze eigen creativiteit en het thema geluk. Wat is geluk voor jou? Hoe geef ik geluk vorm? Met behulp van natuurlijke materialen ga je aan de slag met een liturgische schikking. Daarnaast werken we als groep ook aan een gezamenlijke liturgische schikking die zal worden gepresenteerd in de KoepelKathedraal. Je gaat naar huis met een persoonlijk arrangement én een beetje meer geluk. Let op: de ticketverkoop is nog niet gestart.

Tickets
Actieve lezing ‘De verloren zoon’
31 maart 2022: 20.00 - 22.00 uur
Illustrator Marijke ten Cate

Illustrator Marijke ten Cate vertelt over het illustratieproces bij de ontwikkeling van haar bekende Prentenbijbel. Zij gaat ook in op het verbeelden van de bijbel op een kunstzinnige, meer vrije manier, zoals bij haar boek Mediteren met de bijbel. Onderdeel van de actieve lezing is een tekendemonstratie met opdracht voor de deelnemers.

Tickets
Finissage tentoonstelling
2 april 2022: 12.00 – 17.00 uur
Tickets

Thematentoonstelling Geloof in Geluk

Afgelopen jaren zijn we gezonder en welvarender geworden, maar toch staat het levensgeluk van veel mensen onder druk. In Geloof in Geluk worden bezoekers uitgenodigd om stil te staan bij hun eigen geluk. Vanaf 28 augustus is in de Haarlemse KoepelKathedraal de bijzondere tentoonstelling Geloof in Geluk te ervaren. Verschillende vertellers, waaronder kunstenaars, schrijvers, theologen en musici, reflecteren in Geloof in Geluk op het onderwerp. De bijdragen bestaan uit beeldende kunst, fotografie, composities, video’s, gedichten, korte overwegingen en podcasts. Het merendeel van de onderdelen zijn in opdracht voor de tentoonstelling gemaakt en niet eerder gepresenteerd.

Geloof in Geluk gaat over de zoektocht naar geluk, het verbeelden van het gevoel en het delen van geluk. Ervaar het hemels geluk aan de hand van een speciaal ontwikkelde orgelcompositie, krijg inzicht in je eigen geluk door het lopen van een labyrint en beluister prachtige persoonlijke verhalen over wat geluk kan betekenen. Ontdek de kunstobjecten die reageren op het thema en leer van de verhalen van heiligen en over wat zij opofferden om geluk te bereiken.

 

Deelnemers

Anton ten Klooster, Antoine Bodar, Bina Chirino, Bisschop Jan Hendriks, Bob Wegkamp, Ramon Mangold, Dafne Arlman, Diana Nieuwold, Emma van Hooff, Jos Wienen, Lars Gerfen, Leo Fijen, Maaike Lut, Martijn Duifhuizen en Kees Wisse, Matteo Myderwyk, Mirjam van der Vegt, OMG Magazine, Peter van Asselt en Tini Brugge, Robin van Galen, Sanne Vogel en Simone de Groot.

 

De verdieping

Bij de tentoonstelling Geloof in Geluk komt een speciaal publieksprogramma met o.a. lezingen, concerten en workshops. Bekijk de agenda hieronder voor het volledige aanbod.

Tickets (tijdelijk) niet verkrijgbaar i.v.m. coronamaatregelen

Wil je ons helpen als vrijwilliger?

Geloof in Geluk kan alleen worden gerealiseerd met vrijwilligers! Je kunt op verschillende posities werkzaam zijn. Bij de kassa op de begane grond, bij de horeca of als gastvrouw/gastheer in de Kathedraal. Jij…

  • … bent minimaal één dag/dagdeel beschikbaar (per week of per maand)
  • … bent minimaal 18 jaar of ouder
  • … vindt het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten

Meld je aan dan nemen wij contact met je op over wanneer je beschikbaar bent. Meer weten? Mail voor vragen naar info@koepelkathedraal.nl t.a.v. Esther.

Waar kun je ons vinden?

Onze partners

Unieke en bijzondere initiatieven als Geloof in Geluk geven een enorme dynamiek aan de stad Haarlem. Wij danken alle partners en fondsen voor het ondersteunen van dit bijzonder evenement!

Word vrijwilliger