Tentoonstelling

Geloof in Geluk

Een thematentoonstelling over de vraag ‘Wat is geluk?’.  Sinds mensenheugenis zoekt de mens naar geluk. Het gevoel kent vele vormen, ieder mens ervaart geluk op zijn eigen manier. Twintig vertellers reflecteren op het thema geluk. De bijdragen worden in de Geloof in Geluk-route door de kathedraal gepresenteerd.

Agenda

Workshop Labyrint lopen
9 juli: 12.00 - 14.00 uur
Dafne Arlman

Dafne Arlman is illustrator en (boek)ontwerper. Zij ontwerpt labyrintdoeken en geeft workshops labyrint lopen. "Het lopen van een labyrint is een manier om je eigen centrum te (her)vinden. Het toont je symbolisch de weg naar je diepst verborgen innerlijk." Na een korte inleiding ga je zelf onder begeleiding het labyrint lopen. Zorg voor warme sokken of sloffen. Na afloop is de mogelijkheid tot uitwisseling en kun je de tentoonstelling Geloof in Geluk bekijken.

Tickets
Actieve lezing ‘De verloren zoon’
8 september: 20.00 - 22.00 uur
Illustrator Marijke ten Cate

Illustrator Marijke ten Cate vertelt over het illustratieproces bij de ontwikkeling van haar bekende Prentenbijbel. Zij gaat ook in op het verbeelden van de bijbel op een kunstzinnige, meer vrije manier, zoals bij haar boek Mediteren met de bijbel. Onderdeel van de actieve lezing is een tekendemonstratie met opdracht voor de deelnemers.

Tickets
Lezing 'Wat maakt je gelukkig?'
13 oktober: 20.00 - 22.00 uur
Niko Schonebaum

Wat maakt gelukkig? Een grote vraag, eeuwenoud maar altijd nieuw. Een vraag die brandt in het hart van ieder mens, soms als laaiend vuur, soms als kalme waakvlam. Een vraag die zich niet terzijde laat schuiven, maar gesteld, besproken, beantwoord wil worden. Een vraag die voor Thomas van Aquino aan het begin stond van een intellectuele zoektocht naar de zin van het leven. In deze lezing deelt Thomas, vertegenwoordigd door de spreker Niko Schonebaum, een paar van zijn vondsten en geeft hij antwoord op de vragen: wat is het geluk, wat maakt gelukkig, wat is ervoor nodig en kunnen we het bereiken?

Tickets
Lezing 'Tien stappen om het geschenk van geluk te kunnen ervaren'
27 oktober: 20.00 – 21.00 uur (inloop 19.30)
Leo Fijen
Tickets
Workshop Liturgisch bloemschikken: ‘Geluk in symboliek’
29 oktober: 13.00 - 16.30 uur
Bloemsierkunstenaar Peter van Asselt

In de workshop Geluk in symboliek ga je aan de slag met onze eigen creativiteit en het thema geluk. Wat is geluk voor jou? Hoe geef ik geluk vorm? Met behulp van natuurlijke materialen ga je aan de slag met een liturgische schikking. Je gaat naar huis met een persoonlijk arrangement én een beetje meer geluk. Tickets binnenkort verkrijgbaar!

Tickets

Thematentoonstelling Geloof in Geluk

Afgelopen jaren zijn we gezonder en welvarender geworden, maar toch staat het levensgeluk van veel mensen onder druk. In de Haarlemse KoepelKathedraal worden bezoekers bij de bijzondere tentoonstelling Geloof in Geluk uitgenodigd om stil te staan bij hun eigen geluk. Verschillende vertellers, waaronder kunstenaars, schrijvers, theologen en musici, reflecteren in Geloof in Geluk op het onderwerp. De bijdragen bestaan uit beeldende kunst, fotografie, composities, video’s, gedichten, korte overwegingen en podcasts. Het merendeel van de onderdelen zijn in opdracht voor de tentoonstelling gemaakt en niet eerder gepresenteerd.

Geloof in Geluk gaat over de zoektocht naar geluk, het verbeelden van het gevoel en het delen van geluk. Ervaar het hemels geluk aan de hand van een speciaal ontwikkelde orgelcompositie, krijg inzicht in je eigen geluk door het lopen van een labyrint en beluister prachtige persoonlijke verhalen over wat geluk kan betekenen. Ontdek de kunstobjecten die reageren op het thema en leer van de verhalen van heiligen en over wat zij opofferden om geluk te bereiken.

 

Deelnemers

Anton ten Klooster, Antoine Bodar, Bina Chirino, Bisschop Jan Hendriks, Bob Wegkamp, Ramon Mangold, Dafne Arlman, Diana Nieuwold, Emma van Hooff, Jos Wienen, Lars Gerfen, Leo Fijen, Maaike Lut, Martijn Duifhuizen en Kees Wisse, Matteo Myderwyk, Mirjam van der Vegt, OMG Magazine, Peter van Asselt en Tini Brugge, Robin van Galen, Sanne Vogel en Simone de Groot.

 

De verdieping

Bij de tentoonstelling Geloof in Geluk komt een speciaal publieksprogramma met o.a. lezingen, concerten en workshops. Bekijk de agenda hieronder voor het volledige aanbod.

Openingsdagen

Maandag t/m zaterdag: 10.30 uur tot 17.00 uur
Zondag: 12.00 uur tot 17.00 uur

Tickets

Tickets

Volwassenen aan de kassa: € 8,50, inclusief toren beklimmen
Volwassenen online: € 7,50, inclusief toren beklimmen
Kinderen van 5 t/m 12 jaar: € 4,00, inclusief toren beklimmen
Kinderen tot 4 jaar: gratis
VriendenLoterij VIP-kaart: gratis (alleen aan de kassa)
Transactiekosten online: € 1,50

Wil je ons helpen als vrijwilliger?

Geloof in Geluk kan alleen worden gerealiseerd met vrijwilligers! Je kunt op verschillende posities werkzaam zijn. Bij de kassa op de begane grond, bij de horeca of als gastvrouw/gastheer in de Kathedraal. Jij…

  • … bent minimaal één dag/dagdeel beschikbaar (per week of per maand)
  • … bent minimaal 18 jaar of ouder
  • … vindt het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten

Meer informatie

Nog vragen? Mail voor vragen naar info@koepelkathedraal.nl t.a.v. Esther.

Waar kun je ons vinden?

Onze partners

Unieke en bijzondere initiatieven als Geloof in Geluk geven een enorme dynamiek aan de stad Haarlem. Wij danken alle partners en fondsen voor het ondersteunen van dit bijzonder evenement!

Word vrijwilliger