Tentoonstelling

Geloof in Geluk

t/m 3 april '22

Een grote levensvraag. Sinds mensenheugenis zoekt de mens naar geluk. Het gevoel kent vele vormen, ieder mens ervaart geluk op zijn eigen manier.

Thematentoonstelling Geloof in Geluk

Afgelopen jaren zijn we gezonder en welvarender geworden, maar toch staat het levensgeluk van veel mensen onder druk. In Geloof in Geluk worden bezoekers uitgenodigd om stil te staan bij hun eigen geluk. Vanaf 28 augustus is in de Haarlemse KoepelKathedraal de bijzondere tentoonstelling Geloof in Geluk te ervaren. Verschillende vertellers, waaronder kunstenaars, schrijvers, theologen en musici, reflecteren in Geloof in Geluk op het onderwerp. De bijdragen bestaan uit beeldende kunst, fotografie, composities, video’s, gedichten, korte overwegingen en podcasts. Het merendeel van de onderdelen zijn in opdracht voor de tentoonstelling gemaakt en niet eerder gepresenteerd.

Geloof in Geluk gaat over de zoektocht naar geluk, het verbeelden van het gevoel en het delen van geluk. Ervaar het hemels geluk aan de hand van een speciaal ontwikkelde orgelcompositie, krijg inzicht in je eigen geluk door het lopen van een labyrint en beluister prachtige persoonlijke verhalen over wat geluk kan betekenen. Ontdek de kunstobjecten die reageren op het thema en leer van de verhalen van heiligen en over wat zij opofferden om geluk te bereiken.

 

Deelnemers

Anton ten Klooster, Antoine Bodar, Bina Chirino, Bisschop Jan Hendriks, Bob Wegkamp, Ramon Mangold, Dafne Arlman, Diana Nieuwold, Emma van Hooff, Jos Wienen, Lars Gerfen, Leo Fijen, Maaike Lut, Martijn Duifhuizen en Kees Wisse, Matteo Myderwyk, Mirjam van der Vegt, OMG Magazine, Peter van Asselt en Tini Brugge, Robin van Galen, Sanne Vogel en Simone de Groot.

 

De verdieping

Bij de tentoonstelling Geloof in Geluk komt een speciaal publieksprogramma met o.a. lezingen, concerten en workshops. Bekijk de agenda hieronder voor het volledige aanbod.

Tickets

Tickets

(incl toren beklimmen)

Volwassenen aan de kassa: € 8,50
Volwassenen online: € 7,50
Kinderen van 5 t/m 12 jaar: € 4,00
Kinderen tot 4 jaar: gratis

VriendenLoterij VIP-kaart: gratis (alleen aan de kassa)

Tickets
Transactiekosten online: € 1,50

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag: 10.30 – 17.00 uur
Zondag: 12.00 – 17.00 uur
Elk half start een shift voor een beperkt aantal bezoekers.

Locatie

Leidsevaart 146
2014 HE Haarlem
Ingang aan het Bisschop Bottemanneplein.

Nieuw initiatief

Met dit nieuwe ini­tia­tief wil de Haar­lemse KoepelKa­the­draal na­druk­ke­lijker naar buiten tre­den en mensen uit­no­di­gen om na te denken over wat hen bezighoudt. Wij hopen hiermee ver­die­ping te bie­den in het leven, in dit prach­tige en monu­mentale gebouw.

Agenda

Lezing ‘De reis van rust en geluk’
28 oktober: 20.00 – 22.00 uur
Stiltetrainer en auteur Mirjam van der Vegt

Stiltetrainer en auteur Mirjam van der Vegt (deelnemer Geloof in Geluk) neemt je in deze interactieve lezing mee op een reis van drie treden van stilte voor een veerkrachtig en gelukkig leven. Leven vanuit de basis, ontdekken wat jij hebt te geven en te leven. Ze neemt ons mee in praktische lessen voor het alledaagse leven, onder andere beschreven in haar boek De kracht van rust, dat werd verkozen tot beste spirituele boek van 2021 en haar nieuwste boek Eeuwenoude stilte hier en nu.

Tickets
Lezing ‘Bijbelillustraties’
4 november: 20.00 – 22.00 uur
Jaap van Dorp

Sinds de uitvinding van de boekdrukkunst is er geen boek zo vaak gedrukt en verspreid als de Bijbel. Tot op de dag van vandaag verschijnen er nieuwe bijbels, in nieuwe vertalingen. Oudtestamenticus Jaap van Dorp (Nederlands Bijbelgenootschap) vertelt in de lezing Bijbelillustraties over de bijzonderheden van Nederlandse bijbels.

Tickets
Lezing ‘De hemel op aarde’
25 november: 20.00 – 22.00 uur
Hoofdredacteur Marina de Kort-de Wolde

Hoofdredacteur van zingevingsmagazine OMG (Other Me God) Marina de Kort-de Wolde geeft een lezing over de momenten waarop hemel en aarde elkaar raken.

Tickets
Actieve lezing ‘De verloren zoon’
9 december: 20.00 – 22.00 uur
Marijke ten Cate

Illustrator Marijke Ten Cate vertelt over het illustratieproces bij de ontwikkeling van haar bekende Prentenbijbel. Zij gaat ook in op het verbeelden van de bijbel op een kunstzinnige, meer vrije manier, zoals bij haar boek Mediteren met de bijbel. Onderdeel van de actieve lezing is een tekendemonstratie met opdracht voor de deelnemers.

Tickets
Voordracht
27 januari 2022: 20.00 – 22.00 uur
Emma van Hooff

Emma van Hooff (1997) is afgestudeerd in poëzie en toneel aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Eerder stond ze in de finale van Write Now! en publiceerde ze gedichten in diverse tijdschriften. Momenteel werkt ze aan haar debuutbundel bij Atlas Contact. Zij schreef voor Geloof in Geluk twee gedichten.

Tickets
Workshop Labyrint lopen
12 februari 2022: 12.00 – 14.30 uur
Illustrator en boekontwerper Dafne Arlman

Op zaterdag 16 oktober en 12 februari geeft Dafne Arlman (deelnemer Geloof in Geluk) van 12.00 – 14.00 uur de workshop labyrint lopen. Na een korte inleiding ga je zelf onder begeleiding het labyrint lopen. Zorg voor warme sokken of sloffen. Na afloop is de mogelijkheid tot uitwisseling en kun je de tentoonstelling Geloof in Geluk bekijken.

Tickets
Workshop Kerkfotografie
12 maart 2022: 09.30 – 15.30 uur
Fotograaf Diana Nieuwold

Fotograaf Diana Nieuwold geeft een workshop Kerkfotografie in de KoepelKathedraal. Na een introductie ga je aan de slag met de camera. Je leert over scherpstelling, belichting, diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Ook krijg je allerlei tips over het fotograferen van kerken. En natuurlijk wordt er geoefend in de KoepelKathedraal.

Tickets
Stilteconcert
19 maart 2022: 20.30 – 22.00 uur
Bert van Stam (orgel), Bas Duister, Ferdi Seelbach en Hans de Munnik (trompet)

Ooit wel eens heel gelukkig geweest toen je danste op keiharde muziek? In dit concert zoeken we het geluk in de stilte, even weg van alle rumoer. Dompel je onder in de stilte-muziek van componist Kees Wisse. Alleen maar zitten? Mag, maar hoeft niet. Luister terwijl je loopt onder de sterrenhemel van Simone de Groot, je tegen een pilaar zit geleund of je trekt je even terug bij het Laatste Avondmaal van Martijn Duifhuizen. Drie trompetten, het orgel en nieuw geschreven stilte-muziek voor 'Geloof in Geluk' nemen je mee op je zoektocht.

Tickets
Finissage tentoonstelling
2 april 2022: 12.00 – 17.00 uur
Tickets

Wil je ons helpen als vrijwilliger?

Geloof in Geluk kan alleen worden gerealiseerd met vrijwilligers! Je kunt op verschillende posities werkzaam zijn. Bij de kassa op de begane grond, bij de horeca of als gastvrouw/gastheer in de Kathedraal. Jij…

  • … bent minimaal één dag/dagdeel beschikbaar (per week of per maand)
  • … bent minimaal 18 jaar of ouder
  • … vindt het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten

Meld je aan dan nemen wij contact met je op over wanneer je beschikbaar bent. Meer weten? Mail voor vragen naar info@koepelkathedraal.nl t.a.v. Esther.

Waar kun je ons vinden?

Onze partners

Unieke en bijzondere initiatieven als Geloof in Geluk geven een enorme dynamiek aan de stad Haarlem. Wij danken alle partners en fondsen voor het ondersteunen van dit bijzonder evenement!

Word vrijwilliger